Antje Monteiro

Vraag een willekeurige voorbijganger wie Antje Monteiro is en tien tegen één dat men zegt ‘die musicalster’ of ‘dat meisje uit dat leuke tv-programma’. Vraag het Antje zelf en je krijgt als antwoord: “Ik kan acteren, ik kan presenteren maar ik ben vooral zangeres. Zingen is mijn grote passie.” Een antwoord dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat en aansluit bij het stoere imago van Antje: dat van een hardwerkende, onafhankelijke vrouw die precies weet wat zij wil.

Antje Monteiro wordt op 12 april 1969 geboren als Antje Johanna Maria Isabella Truggelaar. Samen met haar oudere zus en twee broers groeit zij op in Utrecht. Als klein meisje volgt Antje danslessen. Met haar vriendinnetjes treedt ze als de Dolly Dots op in het tv-programma Stuif-Es-In. “We deden het zo goed dat we mochten terugkomen bij Stuif-Es-Uit.  Het leuke was dat de echte Dolly Dots er toen ook bij kwamen. Dat filmpje staat op YouTube en is zo grappig om terug te zien!” Vanaf dat moment wist Antje het zeker; Showbizz dat was het! Vraag willekeurige voorbijganger wie Antje Monteiro is en tien tegen één dat men zegt ‘die musicalster’ of ‘dat meisje uit dat leuke tv-programma’. Vraag het Antje zelf en je krijgt als antwoord: “Ik kan acteren, ik kan presenteren maar ik ben vooral zangeres. Zingen is mijn grote passie.” Een antwoord dat niets aan duidelijkheid te wensen overlaat en aansluit bij het stoere imago van Antje: dat van een hardwerkende, onafhankelijke vrouw die precies weet wat zij wil.

Antje Monteiro wordt op 12 april 1969 geboren als Antje Johanna Maria Isabella Truggelaar. Samen met haar oudere zus en twee broers groeit zij op in Utrecht. Als klein meisje volgt Antje danslessen. Met haar vriendinnetjes treedt ze als de Dolly Dots op in het tv-programma Stuif-Es-In. “We deden het zo goed dat we mochten terugkomen bij Stuif-Es-Uit.  Het leuke was dat de echte Dolly Dots er toen ook bij kwamen. Dat filmpje staat op YouTube en is zo grappig om terug te zien!” Vanaf dat moment wist Antje het zeker; Showbizz dat was het!   Antje sluit zich aan bij het ballet van Penny de Jager waarmee zij danst in tv-programma’s als de Willem Ruys Show en de Frank En Vrij Show van Frank Masmeijer. Het is regisseur Jurgen Koen die haar aanspoort te gaan zingen. Hij brengt haar in contact met Jan Vermeulen van Sandy Coast voor wie zij voorzingt. Vervolgens doet Antje auditie bij de theatershow Jeans, waar zij wordt aangenomen en twee seizoenen door het land trekt. “Bij Jeans heb ik echt leren zingen. In eerste instantie ging het om één regeltje, maar in het tweede seizoen kwam daar een solo bij.”

Tijdens een vakantie in Portugal wordt Antje smoorverliefd op een Portugese popmuzikant. Hun stormachtige relatie leidt tot een huwelijk en de geboorte van een dochter, Romy. Antje is dan 23 jaar. “Het idee was om samen muziek te maken en de wereld te veroveren. Jammer genoeg liep dat allemaal anders. Dus toen ben ik weer begonnen met zingen op bruiloften en partijen.” Antje treedt op met verschillende Top 40-bandjes, waaronder New Romance Hollywood Boulevard. Met een vlotte babbel en liedjesrepertoire variërend van pop tot rock weet zij iedere avond weer haar publiek te vermaken. “Ik heb ongelofelijk veel geleerd in die tijd. Geleerd om goed te luisteren naar de muzikanten in m’n begeleidingsband en geleerd om het publiek te entertainen, ook wanneer je niet lekker in je vel zit.” Na haar scheiding blijft Antje haar achternaam Monteiro gebruiken.  Wanneer Antje op uitnodiging van Jurgen Koen een voorstelling van Hans Kazan bezoekt, wordt zij uit het publiek geplukt om de goochelaar te assisteren. Antje vermoedt opzet in het spel, maar niets minder is waar. Ook niet wanneer Kazan haar vraagt hem te assisteren in zijn tv-programma bij RTL4. “Hij zocht een type zoals ik. Als alleenstaande vrouw met een klein dochtertje had ik het geld hard nodig. Dus hup, ik op de televisie! Bovendien mocht ik in het nieuwe theaterprogramma van Hans een paar liedjes zingen.” Van het een komt het ander. Want eenmaal op televisie doet Antje ook mee aan het programma Holland Hollywood (Big Entertainment Club), een talentenjacht waarin nieuw talent wordt begeleid door gevestigde artiesten. Antje wordt gekoppeld aan Margriet Eshuijs en wint het programma met het liedje Somebody Else’s Guy.

Ze krijgt de titel zangtalent ’98   Een jaar later wordt Antje getipt voor de rol van Amneris in de musical Aïda. Totaal onervaren in musical land bekruipt Antje tijdens de audities voor Aïda het gevoel dat men haar verwisselt met iemand anders. Tot haar eigen verbazing komt zij steeds een ronde verder. Uiteindelijk krijgt zij uit 900 kandidaten de door haar zo felbegeerde hoofdrol van Amneris. “Ik huilde van spanning en geluk. Achteraf hoorde ik dat Job Gottschalk twijfelde aan mijn uitstraling en Joop liever een bekende naam had gehad. Het was de Amerikaanse Disney regisseur Robert Falls die in mij zijn ideale Amneris zag. Tot aan Aïda deed ik altijd maar wat; ik had immers geen enkele zang- of toneelopleiding gevolgd. Pas toen Albert Verlinde in RTL Boulevard  zei dat een nieuwe vrouwelijke ster was opgestaan en hij daarmee mij bedoelde, kreeg ik enig besef van mijn talent.

De kranten waren er unaniem over eens: een grote musical ster is geboren.   Zeven dagen per week speelt Antje de rol van Amneris en word zij genomineerd voor Beste Vrouwlijke hoofdrol (Johhny Kraaikamp Musical Award). Ondertussen wordt zij door de KRO gevraagd het tv-programma Het Gevoel Van te presenteren. De komst van Antje stuwt de kijkcijfers van het succesvolle muziekprogramma naar nog grotere hoogten. De combinatie van presenteren en zingen is Antje op het lijf geschreven. Miljoenen mensen genieten volop mee met haar wekelijkse zangreis door een bepaald muziekjaar. Ook in het theater blijkt Het Gevoel Van een groot succes. “In mijn leven heb ik voor alles keihard moeten knokken, met uitzondering van Het Gevoel Van. Ik hoefde daar geen auditie of screentest voor te doen maar kreeg die baan zó in mijn schoot geworpen. Het was een zeer welkom cadeautje, ook al moest ik er al mijn vrije dagen voor opnemen. Want ik stond toen ook nog elke avond in Aïda. Daarnaast wilde ik ook een goede moeder zijn voor mijn kind. Misschien dat ik daarom wel zo druk ben. Ik wil gewoon alles.”   Na Aïda keert Antje terug in het theater met Bernstein American Songbook begeleid door het Metropole orkest  en de kindermusical Sesamstraat Live, waarin zij de rol van juf Jenny speelt. In  2002  en 2006 doet zij mee aan de concertserie ‘Musicals In Ahoy’ en is ze met Ernst Daniël Smid te zien in de operette La Vie Parisienne. Eind dat jaar speelt zij in afwisseling met Anita Meijer, Pia Douwes, Vera Mann en Lone van Roosendaal de rol van Grizabella in de musical Cats. Ze heeft  in 2011 de hoofdrol te pakken in de  Stage Entertainment rock musical We Will Rock You, en speelt een gastrol in ‘Flikken Maastricht’.  Naast het uitbrengen van eigen hit single o.a. “Sterker dan ooit”, “Jij zal altijd van mij zijn” en “Je kent me” welke veelvuldig worden gedraaid op 100% NL, heeft Antje een eigen productie bedrijf Ram Entertainment waarmee zij voor RTV Utrecht de serie 100% Antje produceerde en later voor RTL4 de kijkcijfer hit “Gypsy Girls”.

De dochter van Antje, Romy Monteiro, is in haar voetsporen getreden en speelt de hoofdrol in de succesvolle Stage Entertainment musical “The Bodyguard”. Antje & Romy treden ook regelmatig samen op.  “Met mijn dochter op het podium staan is heel erg bijzonder. Mijn meisje met die bijzondere  stem waar heel Nederland over praat. Het is het mooist wat mij ooit is overkomen”.  In 2016 deden zij als danskoppel mee in het populaire tv programma “Dance Dance Dance” op RTL4 en hebben zij zich tot en met de vierde aflevering (van de zes) dansend staande gehouden.   Alsof Antje niet genoeg uitdagingen heeft is zij weer haar grenzen gaan verleggen door JA te zeggen tegen een comedy. Seizoen 2015/2016 staat zij door heel Nederland in de theaters met de muzikale comedy “Opvliegers” “Acteren is naast zingen en presenteren een grote liefde. Heerlijk dat ik dat nu weer elke avond kan doen. Het was een hele uitdaging maar comedy ligt me! Ik vind het elke avond weer een feest om Lydia Veerman te spelen en het publiek te laten lachen totdat de tranen over de wangen rollen”. Na dit succesvolle seizoen komt hier een vervolg op: “Opvliegers in de sneeuw” waardoor Antje ook in het seizoen 2016/2017 als een van de hoofdrolspeelsters te zien is.   Naast haar werk in theater wordt Antje veelvuldig gevraagd voor optredens in het land en het presenteren van allerlei evenementen. Van gala tot bedrijfsfeest, van Nederlandstalig pophits, dance classics of de prachtigste ballads,  Antje zorgt altijd voor kwaliteit met een leuke  en spontane uitstraling en een dijk van een stem.

Lees meer Lees minder

Playlist

Laatste nieuws

Nieuwe album release: Antje Monteiro – Hou Me Vast

vrijdag 15 juni 2018

Antje Monteiro heeft vandaag haar nieuwe album 'Hou Me Vast' uitgebracht. Het album is een collectie van 10 persoonlijke songs over de liefde met o.a. de singles 'Zuurstof', 'Weet Je Nog' en de meest recente en gelijknamige single 'Hou Me Vast'. Het album werd geproduceerd door Patrick Drabe. Op 25 juni is de albumpresentatie van 'Hou Me Vast'. Uit handen van haar dochter, Romy Monteiro, krijgt Antje het allereerste exemplaar uitgereikt en zal Antje nummers zingen van haar album. Wil jij bij dit bijzondere moment zijn? Bestel dan nu het album en mail je aankoop bewijs naar info@antje.nl. Read More

Lees verder

Nieuwe release: Antje Monteiro – Hou Me Vast

vrijdag 20 april 2018

Op 20 april 2018 released Antje Monteiro haar single ‘Hou Me Vast’, een prachtig nummer over de liefde, geschreven door Leonie Meijer en Martijn Spierenburg. De track is bovendien een voorproefje op het nieuwe, gelijknamige album die op 15 juni aanstaande uitkomt. Read More

Lees verder

Nieuwe release: Antje Monteiro – Zuurstof

vrijdag 9 juni 2017

Ondanks dat Antje de afgelopen tijd razend druk is geweest met het theaterstuk 'Opvliegers', en haar deelname aan het RTL 4 programma 'Dance, Dance, Dance', samen met dochter Romy, heeft ze toch tijd weten te maken voor haar passie voor muziek. De afgelopen periode heeft ze gewerkt aan nieuw repertoire. Het is voor het eerst dat Antje zelf meeschreef aan liedjes voor haar nieuwe album. 'Zuurstof' schreef Antje samen met Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Afgelopen jaar tekende ze een contract bij Dino Music en de eerste release is nu een feit. Read More

Lees verder