Mike Peterson

Met een platencontract bij label Dino Music slaat zanger Mike Peterson een nieuwe richting in. Zocht hij in het verleden nog naar zijn muzikale koers, nu heeft hij die overduidelijk gevonden: voortaan maakt hij soul in zijn moedertaal.

‘Nedersoul’ noemt Mike Person de muziek die hij maakt. Na jaren zoeken naar de muzikale stijl die het beste bij hem past, bedacht de Hagenees zelf deze aanduiding. Wat hij ermee bedoelt is Nederlandstalige soulmuziek, waarvan hij al een overtuigend voorproefje gaf met zijn single Terug Naar Jou. Zijn genre is breed, stelt Mike, voor een zo groot mogelijk publiek. “Het kan zomaar ook in de kroeg worden gedraaid. Laatst trad ik op in Amsterdam waar jongeren hard meezongen en een man en vrouw van middelbare leeftijd aan het slowen waren. Leuk dat iedereen zo z’n eigen ding haalt uit mijn muziek.”

Die muziek zat er al vroeg in bij Mike Peterson – net als de soul. Als klein jongetje pikte hij cassettebandjes van Otis Redding, Sam Cooke en andere artiesten weg bij zijn vader, om ze op zijn stereotorentje grijs te draaien. Nog steeds rekent hij ook James Brown (“Maar niet de danspasjes!) en vooral Tom Jones als zijn belangrijkste invloeden. Mike begon zelf met zingen rond zijn elfde, iets waarvoor hij de credits bij zijn stiefvader legt. Die was geluidsman voor lokale artiesten in Den Haag en nam regelmatig apparatuur mee naar huis. “Als mijn ouders weg waren, stopte ik stiekem mijn bandje erin en zong in de microfoon. Tot mijn stiefvader een keer eerder thuiskwam dan verwacht. Hij hoorde me en zei: ‘Jij gaat een keer met me mee, optreden!’ Ik heb de microfoon nooit meer losgelaten.” Rond zijn 17e begon het zingen echt vorm aan te nemen, herinnert Mike zich. Hij leerde iemand kennen die zich over hem ontfermde en veel contacten had in de muziek. Via hem stond hij opeens in het voorprogramma van soulzanger Lou Rawls. Al snel verdiende Mike met zingen zijn brood, ook veel in het buitenland waar hij vooral toerde met shows vol dance classics.

 

Nederland leerde Mike Peterson kennen in seizoen twee van het programma Bloed, Zweet & Tranen, waar hij meteen de finale haalde en derde werd. Het was zijn kennismaking met Nederlandstalige muziek, en die smaakte naar meer. Naar aanleiding van zijn optreden in het programma werd hij door Ruth Jacott meegevraagd op tournee. Bovendien kreeg hij een uitnodiging om met zijn mede-finalisten op te treden bij De Toppers in de Amsterdam ArenA. Dat deed hij blijkbaar zo goed, dat hij twee jaar later weer werd gevraagd.

Niet gek dat Mike het jaar erop, in 2018, besloot mee te doen met nog een talentenprogramma: Topper Gezocht. Het resultaat was zijn derde optreden bij de Toppers in de ArenA, volgens hemzelf waarschijnlijk een record voor een ‘minder bekende artiest’.

Dat laatste gaat ongetwijfeld snel veranderen. Na eerdere singles als Vandaag Is Van Ons, Dansen, Ik Kan Zo Niet Verder en Altijd Bij Jou Zijn, een duet met Yes-R, richt Mike nu al zijn pijlen op zijn ‘nedersoul’. Tijdens een writer’s camp met ook artiesten als Glen Faria en Alain Clark schreef hij maar liefst elf nieuwe liedjes, waaraan nog hard verder wordt gewerkt. De komende tijd zullen in navolging van Terug Naar Jou uit die schat aan nieuwe liedjes nog meer singles worden uitgebracht.

Mikes grote droom is een eigen concert, waar mensen komen om echt zíjn liedjes te horen. Want hoewel hij als optrad in de ArenA, Rotterdam Ahoy en AFAS Live, was dat altijd als gast van anderen. “Ik wil graag een concert doen waar mensen helemaal voor mij komen. Dat is de droom van iedere artiest: een publiek dat jouw eigen liedjes meezingt. Mooier kan niet.” Zijn droom komt sneller uit dan hij had gehoopt, want op 9 december staat Mike geboekt in het Circustheater in Den Haag. Daar brengt hij zijn eigen nummers, maar ook soulvolle covers, zowel in het Nederlands als het Engels. “We maken er een mooie mix van”, zegt hij enthousiast. “Ik heb er enorm zin in, maar vind het ook spannend. Het is geen klein theater, maar meteen een joekel van 1852 stoelen – ik weet precies wat erin gaat! Gelukkig is het wél in Den Haag, de stad waar ik begon met zingen en waar ik een fijne achterban heb. Daar gaan we een prachtig feest maken. Een geheel eigen show, ik kan niet wachten!”

Releases

Spotify

Contact

Dino Music
Graaf Florislaan 38
1217 KM Hilversum
The Netherlands
info@dinomusic.nl